De beha – een ingeburgerd kledingstuk met een verhaal

Als vrouw dragen we, vanaf onze puberteit, bijna dagelijks een bh. De ene vrouw draagt een beha uit comfort, de ander om zich zelfverzekerder te voelen en de ander om aan sociale normen te voldoen. Of misschien is het wel een combinatie van alle genoemde redenen tegelijkertijd. De bh heeft in ieder geval een hele geschiedenis afgelegd in zowel vorm als functie en is ook in deze tijd nog een onderwerp van discussie.

Een stukje geschiedenis

In de jaren 20 werden beha's vooral ingezet om borsten af te vlakken, in de jaren 30 juist om de vormen van de vrouw meer te accentueren, in de jaren 40 en 50 waren het vooral puntbeha's en vanaf de jaren 90 zijn het vooral beugel-, push-up en T-shirtsbeha's die door vrouwen gebruikt worden.

Wat kletspraat

Er is veel te doen over de bh en het gebruik hiervan. Sommige beweren dat een bh voor elke vrouw noodzakelijk is om de borsten te ondersteunen. Dit blijkt kletspraat. Wat wel bekend is, is dat een bh zowel kan bijdragen tot comfort als ook aanleiding kan geven tot gezondheidsklachten. Het belangrijkste is hierin je eigen gevoel te volgen. En kies je ervoor een bh te dragen laat je borsten dan goed opmeten, want een te kleine bh kan dus wel voor gezondheidsklachten zorgen.

Waarom dragen we een bh

De meeste vrouwen zullen het dragen van een sportbeha heel normaal vinden, maar er heerst diversiteit in vrouwen die overdag graag een beha dragen en zich er comfortabel bij voelen, vrouwen die liever geen beha dragen tot vrouwen die zich ergens verplicht voelen een beha te dragen door de heersende sociale normen en zich hier misschien niet prettig bij voelen en vrouwen die door het dragen van een bh hun seksuele aantrekkingskracht willen vergroten.

Het assortiment

Hoe het dragen van een beha voor jou ook voelt, er is een enorm aanbod aan beha's.
Hieronder een kort overzicht over de verschillende soorten beha's.

  • Balconette
    Een soort demi bra – die ongeveer de onderste helft van de borsten ondersteunt en bedekt – met een lage halslijn. De beha bestaat uit twee halve maantjes die bovenaan ongeveer een rechte lijn vormen. De bevestiging van de schouderbandjes wordt meer naar de buitenkant geschoven.
  • Bandeau Strapless beha
    Een beha zonder schouderbandjes. Vaak worden bandeaus vervaardigd uit rekbare stoffen, al dan niet voorzien van een sluiting aan de achterkant. Terwijl strapless beha's per definitie geen schouderbandjes hebben, bestaan er wel bandeaumodellen met (afneembare) bandjes.
  • Beugelbeha
    Een beha waarin onder de borsten twee dunne, halfronde beugels zijn verwerkt. De beugels worden in de stof gestikt aan de onderkant van de cups.
  • Borstvoedingsbeha
    Een fullcupbeha waarbij de cups opengemaakt kunnen worden zonder de beha af te nemen, zodat de drager makkelijk borstvoeding kan geven. Vaak hebben borstvoedingsbeha's brede schouderbanden voor extra ondersteuning.
  • Bralette
    Een eenvoudige beha in een lichte stof zonder voorgevormde cups. Een bralette bedekt de borsten, maar biedt bijna geen ondersteuning en wordt dus vooral gedragen door vrouwen met kleine borsten.
  • Bustier
    Een op een korset geïnspireerde beha die tot aan de taille reikt en geen schouderbandjes heeft.
  • Fullcupbeha
    Een model dat de volledige borsten omvat.
  • Gevoerde beha voorgevormde beha
    Een beha waarvan de cups een vaste vorm hebben, ook wanneer hij niet wordt gedragen. De cups bevatten een (soms verwijderbare) schuimvulling en worden meestal ondersteund door beugels.
  • Longlinebeha
    Een model waarvan de stof tot aan de taille reikt, vergelijkbaar met een naveltruitje (maar dan met cups) of bustier (maar dan met bandjes).
  • Minimizer
    Een beha die de borsten tegen het lichaam aanduwt en het volume spreidt, waardoor de borsten kleiner lijken.
  • Multiwaybeha
    Een beha waarvan de bandjes op verschillende manieren gedragen kunnen worden, bijvoorbeeld recht of kruisend.
  • Plakbeha
    Een beha zonder riem en schouderbandjes, die uitsluitend bestaat uit twee vooraan met elkaar verbonden cups. Plakbeha's zijn ontworpen om gedragen te worden onder galakleding. Ze maskeren de tepels en kunnen de borsten dichter tegen elkaar brengen voor een voller decolleté.
  • Plungebeha
    Een beha geschikt om te dragen onder kleding met een diep uitgesneden hals. De cups zijn doorgaans gekanteld, waardoor de beha in het midden dieper uitgesneden kan worden. Soms is het verbindingsstukje in het midden zelfs verlaagd tot onder de basis van de borsten. Veelal staan de schouderbandjes, net als bij een balconette, ver uit elkaar, zodat de beha niet zichtbaar is onder een bloes of jurk met diep decolleté.
  • Postoperatieve beha Prothesebeha
    Een beha voor patiënten die een borstamputatie (mastectomie) hebben ondergaan. De meeste prothesebeha's hebben in één of in beide cups een vak waarin een borstprothese op maat past.
  • Puntbeha
    Een fullcupbeha met cups in de vorm van kegels. De bullet bra was populair in de jaren 50, maar is nu veeleer een curiosum.
  • Push-up beha
    Een beha die de borsten ietwat optilt en dichter bij elkaar brengt. Een push-up creëert die illusie van grotere of vollere borsten, en vergroot zo het decolleté, doordat de cups van de beha naar binnen zijn gekanteld en/of voorzien zijn van vullingen (meestal padding van siliconen). De meeste push-upbeha's zijn beugelbeha's met halfopen cups (demi cup).
  • Softbeha
    Een beha met voorgevormde cups maar zonder beugels of vulling.
  • Sportbeha
    Een beha uit een stevige, elastische stof die de zij- en opwaartse bewegingen van de borsten tijdens het sporten reduceert. Sportbeha's hebben geen beugels. Veelal bedekken ze een groter deel van de boezem dan andere beha's.
  • Triangelbeha
    Een eenvoudige beha die vooraan bestaat uit twee driehoekige lappen stof over de borsten. Aan de hand van een of meer coupenaden wordt de stof enigszins voorgevormd, al kan deze pasvorm ook verkregen worden met een rekbare stof.
  • T-shirtbeha
    Een voorgevormd model zonder zichtbare naden, haakjes of andere onderdelen wanneer het onder een nauw aansluitend topje, T-shirt of lichte sweater wordt gedragen. De cups zijn vaak voorzien van dunne schuimvullingen om de tepels te verbergen en de stof is veelal lasergesneden.

Hoe vaak was jij je bh?

Je denkt er misschien wat minder over na, maar je bh is onderkleding en wordt dus vuil. Denk aan zweet, talg, bacteriën en lichaamsverzorgingsproducten. Het advies is om je beha na twee of drie draagbeurten te wassen met de handwas of in een beschermd waszakje.

Heb jij de goede maat?

Het meest wat er gezegd wordt over het dragen van een beha, is dat er een groot deel van vrouwen is die de verkeerde maat draagt en meestal dus te klein. Behalve dat het gewoon echt niet lekker zit en je huidirritatie kunt krijgen door bijvoorbeeld te strak zittende bandjes, kan het ook aanleiding geven tot een ongezonde houding en rug-nek en schouderpijn. Zorg dus voor de juiste maat!

Veelzijdig gebruik

Naast vrouwen zijn er ook nog andere mensen die gebruik maken van een bh. Zo zijn er speciale beha's ontwikkeld voor mensen die een borstamputatie hebben gehad, mensen die een borstvergroting of -verkleining zijn ondergaan, vrouwen die borstvoeding geven, mannen met obesitas om ondersteuning te bieden of visueel te minimaliseren. Ook transgenders dragen beha's en het dragen van een beha kan een seksueel fetisjisme zijn.

Beha's zijn er dus in alle soorten, maten, effecten en voor alle gelegenheden. Online zijn er ontzettend veel websites met een brede collectie. Surf dus eens lekker rond, doe een meting in een lingeriewinkel en bestel je beha's online voordelig.